Pŕhľava (žihľava) dvojdomá

Pŕhľava (žihľava) dvojdomá

Žihľava je dobre známa bylinka, vyzbrojená jemnými pálivými chĺpkami, často využívaná v ľudovom liečiteľstve. V našich končinách sa zbiera už niekoľko desaťročí, bola aj je dostupný pomocník pri mnohých neduhoch.

Plus pre naše zdravie
Obsahuje vitamín C, B, provitamín A, železo, navyše čerstvá rastlinka je plná chlorofylu.
-podporuje tvorbu červených krviniek
-čistí krv, pomáha pri akné
-má mierny močopudný účinok
-znižuje hladinu cukru v krvi

-pomáha pri reumatických ochoreniach

Zber
-zbierajú sa mladé lístky a výhonky (pred kvitnutím)

-na „horšie časy“ dobre poslúži sušená žihľava, sušiť by sa mala v tieni (do 60°C), lístky by si mali zachovať zelenú farbu, skladovanie max. po dobu jedného roka

Využitie

Zo žihľavy sa najčastejšie pripravuje čaj. Nestratí sa však ani v kuchyni pri varení. Dá sa z nej pripraviť prívarok podobný špenátu, môžeme ju pridať do polievky, či omelety. Ponorením do horúcej vody totiž stráca pálivé účinky. Trápi Vás vypadávanie vlasov? Pripravte si zo žihľavy silnejší odvar, ktorý použijete ako oplach na vlasy.

Ako v mnohých iných prípadoch, aj tu platí staré známe pravidlo: „všetkého veľa škodí“. S pitím žihľavového čaju to netreba preháňať, kúra by nemala trvať dlhšie ako 3 týždne.